Vánoční inspirace 2024

Naši milí příznivci Systému asistovaného hubnutí®, nadchází každoroční období, kdy jsou vánoční svátky prověrkou našeho umění nejen kuchařského, ale také prověrkou odolávání svodům hypothalamu. Jak se stalo naší tradicí, připravily jsme pro vás Vánoční inspiraci 2024, abyste tímto náročným obdobím prošli bez ztráty kytičky a navýšených kilogramů.

Moji milí,
Vánoce jsou svátky klidu, pohody a radosti – ne čas stresu z toho, co jíte. Proto si tyto krásné chvíle užijte naplno a bez výčitek.

Štědrý den by měl být takový, jak ho máte v rodině rádi a jak jste na něj zvyklí. Dodržte všechny zvyklosti toho dne, které v rodině dodržujete.

Někdo oběd vaří, někdo jde na hřbitov, někdo chce vidět Zlaté prasátko. Vše je správně a vše si užijte.

A ať už se na vašem večerním svátečním stole objeví tradiční bramborový salát s majonézou, klobásy, kapr, řízky nebo hromada vánočního cukroví, je to v pořádku! Nedělejte bramborový salát s jogurtem, protože někdo řekl, že se to tím odlehčí. Ve finále vám nebude chutnat a to bude největší chyba.

Jsou to významné svátky a tudíž je třeba je správně oslavit! Slavíme jídlem a pitím, tak si to pořádně užijte, ať tam není žádná lítost.

Pokud pijete alkohol, připijte si se všemi na zdraví, korigovat to budeme později.

25.12.2024

To je zejména pro ženy nejkrásnější den! Je navařeno, spousta dobrůtek zbyla, takže tady pracujete s tím, co je třeba dojíst a dáváte to na správné časy. Pokud zbyly chlebíčky, tak je snídejte, přidejte pár kousků cukroví a malý hrnek tekutého jídla, což může být například 90g dětský jogurt.

Na dopolední svačinu je dobré využít cizokrajné ovoce, které běžně nemáte, abyste si zážitky z jídla umocnili. Mučenka nebo dračí ovoce k tomu dobře poslouží.

Na oběd dejte řízky, klobásy, kapra, bramborový salát, ať nemáte pocit, že jste si to neužili.

Odpoledne ale nevynechte odpolední zeleninu a dobře se zde hodí ledový salát, který v domácnosti určitě bude.

Pokud chodíte na návštěvy a bude to v době odpolední zeleniny, tak ji mějte s sebou, snězte ji ve správném čase, ale jako tečku dejte nabízené cukroví, abyste neurazili hostitele.

Na večeři tento den dejte 200g biftek ze svíčkové a k němu zeleninovou oblohu a toast, ať již částečně korigujete to, co se přes Štědrý den stalo.

26.12.2024

I tento den je sváteční, takže pokud máte své zvyky, respektujte je. Nezapomeňte si sníst kousek vánočky nebo štoly, zase přidejte kus cukroví, které máte rádi. Pokud jste dlouho neměli pudink, tak to bude dobrý hrnek tekutého jídla, který ke každé snídani patří.

Dopoledne si vychutnejte pomelo a pokud nejste na obědě na návštěvě, zbylé dobroty již ať dojí někdo jiný v rodině a připravte si toto:

86. Dušené srnčí s cibulí na rozmarýnu

150 g srnčího masa z kýty, sůl, 20 g slaniny, 1/2 cibule, mletý pepř, rozmarýn, masový vývar.

Maso nakrájejte na medailonky, naklepejte a osolte. Slaninu nakrájejte na kostičky, rozškvařte, přidejte nakrájenou cibuli na kolečka a nechte zpěnit. Potom přimíchejte maso, okořeňte mletým pepřem, podlijte masovým vývarem a přiklopené uduste do měkka, zahustěte 1/2 lžičky Solamylu (2 g). Během dušení podle potřeby podlévejte + 2 pečené brambory na měsíčky

Odpoledne použijte papriku a k ní pár ředkviček.

Pokud přijímáte návštěvy, nachystejte občerstvení dle těchto receptů, které můžete použít i vy, aniž by to nadělalo škody.

125. Obložený slavnostní talíř (hodí se v rámci oslav, návštěv…)

Šunkové rolky: Nízkotučný tvaroh (na osobu k večeři max. 100 g!) smíchejte s jemně nastrouhanou kyselou okurkou (30 g), osolte. Drůbeží šunku potřete připraveným tvarohem, srolujte a poté nakrájejte dle libosti. Rolky ozdobte zbytkem tvarohu a petrželkou/pažitkou/bazalkou.

Sýrové jednohubky: Nakrájejte okurku na cca 0,5 cm kolečka. Olomoucký tvarůžek (na osobu k večeři max. 50g!) rozčtvrťte. Napíchněte párátkem tvarůžek a připíchněte tím rajčátko k okurce.

Carpaccio z červené řepy: Vakuovanou řepu pokrájejte na slabá kolečka. Rozprostřete jej překrývavě po talíři. Rozdrolte balkánský sýr (na osobu k večeři max. 30 g!) a posypte jím řepu. Z balsamica a hořčice (2:1 lžičky) ušlehejte zálivku a pokapejte jí řepu. Celý pokrm ještě ozdobte rukolou a bazalkou.

Rajčatové jednohubky: Rohlík (na osobu k večeři max. 25 g!) nakrájejte na cca 0,5 cm kolečka. Opražte je na pánvi do zlatova a nechte na nich rozpustit kousek parmazánu (na osobu k večeři max. 10 g!). Špejlí připojte ještě ½ ks sušeného rajčete a kousek balkánského sýru (na osobu k večeři max. 30 g!).

Pokud jste doma sami, můžete si vyzkoušet tento recept:

123. Salát s čerstvým tuňákem ala Provence

Připravte si steak z tuňáka (150 g), ten opepřete, osolte a opečte jej na troše oleje (10 g = 1 lžíce) z obou stran (rare). Na pánev přidejte k opečení 1 či 2 stroužky česneku. Mezitím si nakrájejte rajčata (150 g), okurky (100 g), česnek a 5 oliv na kolečka. Hotový steak nakrájejte na plátky a servírujte ho střídavě s plátkem rajčete a okurky s olivami a česnekem. Takto připravený salát posypejte provensálským kořením – rozmarýnem, bazalkou a tymiánem. Zakápněte balsamicem (10 g = 1 lžíce). Přidejte povolený příkus a nebo ne, podle chuti.

27.12.2024

To je významný den zejména proto, že je důležité, abyste zde použili Zeleninovorybí den. To je speciální jídelníček, který vrací váhu po akci na tu před akcí z největší části, rovná v těle to, co bylo porušeno jídlem přes svátky a nastaví to na další snižování hmotnosti.

Je třeba ho sníst od rána tak, jak je psaný. Pokud spíte déle, dejte ho až následující den, abyste ho použili správně. Kdo má více svačin, ponechává si svůj časový rozpis a jeho náplň.

ráno – 1 ks celozrnného pečiva (sójový rohlík je ale už moc, spíše kornspitz nebo tato velikost) + 3 plátky šunky + čaj

hlad – 1 ks citrusový plod – 1 pomeranč, 3 mandarinky nebo grep (nebo půl pomela)

oběd – pečená, dušená, vařená ryba, ale ne smažená + 2 brambory

hlad – 1 paprika

navečer – zavináče + 15 cm okurky

28.12.2024     29.12.2024      30.12.2024

Tyto všední dny respektujte svůj časový harmonogram a neustupujte hypothalamu v ničem. Jsou to všední dny, je tam od práce, tak ať spraví, co natropil. V těchto všedních dnech zdoláte zbytek nárůstu ze svátků. Pamatujte na to, že na dosaženou váhu se to vrací rychleji, tak nepanikařte, vše dobře snězte a tělo se postará o zbytek.

Pak však nastává Silvestr a to je největší kámen úrazu. To, co se drželo zuby nehty, tak teď dostane ránu do vazu uzobáváním a alkoholem.

Pokud to půjde, jezte přes den takto:

snídaně – půl pečiva s kvalitní šunkou + kousek vánočky a kousek cukroví, monte

přesnídávka – pomeranč + karambola

oběd – 105. Pstruh na červeném víně

Pstruha do 200 g očistěte, osolte, pokapejte 1/3 citronu, nechte 1/2 hodiny v chladu odležet. Do zapékací misky úměrné velikosti nakrájejte 40 g cibule na tenčí proužky, položte na ni pstruha, přidejte 4 celé pepře, 1 menší bobkový list, snítku tymiánu a vše zalijte 150 ml červeného vína. Dejte do horké trouby upéci – podlévejte. Po upečení vyndejte rybu, koření, omáčku propasírujte a zahustěte 1/2 lžičkou Solamylu. Přelijte rybu na talíři + kopeček rýže + cukroví jako tečka

svačina – čínské zelí

večeře – oslava Silvestra

1.1.2025 je zase sváteční den, takže zde nedáváte Zeleninovorybí den, protože ctíte své zvyky. Někdo má na oběd čočku, jiný hrachovou polévku, prostě každý podle své rodiny.

Pokud jdete na Novoroční pochod, po návratu nezapomeňte dát diuretický čaj, ještě jeden před spaním a druhý den 3x, ab y se správně odvedla voda, kterou si pohybem vyrobíte.

A 2.1.2025 je již zase všední den, zde naprosto nekompromisně znovu Zeleninovorybí den a hned s tím vším pryčJ! Neustupte zde hypothalamu ani o píď, mějte ho nachystaný dopředu, abyste jen vyndali z lednice a snědli a jakkoli se mu do toho nebude chtít. Buďte škodolibí a použijte toto emoci proti němu – „Zařádil sis? No, tak to sprav!“

A 3.1.2025 už se to bude lepšit, v dalších pár dnech dotáhnete zbytek na dosaženou váhu a budete si pokračovat dolůJ.

A hlavně – žádné výčitky! Vánoce jsou magickým časem, který máte zažívat s radostí a ne s pocitem omezení. Váš režim a udržování váhy se mohou snadno vrátit po svátcích, ale vzpomínky na krásné chvíle se rodinou vám zůstanou napořád.

Krásné svátky plné radosti přeje


tým Systému Asistovaného Hubnutí®

Sdílejte tento příspěvek

Informace

Proč hubnutí začíná v hlavě

Trápí vás nadváha a nevíte, jak na to? Poslechněte si rozhovor s doktorkou Hankou a nutriční terapeutkou Lenkou Náměstkovou, které vám poradí, jak zhubnout a váhu si udržet jen obyčejným jídlem a bez sportu. Objevte sílu Systému asistovaného hubnutí!

Přečíst celé