24.12. ŠTĚDRÝ DEN
Pořád platí, že Štědrý den bude štědrý pro všechny. To znamená, že ctíte Vaše zvyky a obyčeje, které máte v rodině. Někdo s hrachovou polévkou k obědu, někdo chce vidět Zlaté prasátko, tedy až večeří, někdo chystá bohatou večerní tabuli a jiný zase střídmou. Nevybočujte ze svých rodinných zvyklostí, nedělejte salát s jogurtem, když vám nechutná! Je velice důležité, abyste si tento magický den prožili podle svého.
I se smaženým řízkem či klobásou, i s bramborovým salátem, i se smaženým kaprem, tak, jak to děláte obvykle. To prostě k tomuto dni patří.
Snězte cukroví, vánočku i štolu, každý podle toho, co má rád!
Tak, jak to máte v rodině, tak Štědrý den prožijte v pohodě a vzájemné shodě, nemusíte dělat žádné rádoby zdravé úpravy. Tento den to není třeba.
25.12. PRVNÍ SVÁTEK VÁNOČNÍ
Ani o prvním svátku vánočním o nic nepřijdete.
Jen se již zaměřte na správné pokrytí vašich nastavených časů (kdo nemá, ať použije www.jidelnicky.com a nechá si je nastavit, je tam 5 dní zdarma) a přesto, že je to den, kdy se obvykle chodí na návštěvy a nebo je přijímáte, jídelníček zkuste postavit tímto způsobem:
snídaně – vánočka s máslem (marmeládou, kdo má rád), hrnek kakaa a pár kousků cukroví
přesnídávka – 1 ks karambola a na misku doplnit mandarinkami
oběd – dobrůtky ze štědrovečerní večeře, jako tečka kousky cukroví
svačina – paprika
večeře – Kapr na česneku a tymiánu
Porci kapra 150 g osolte, potřete rozetřeným stroužkem česneku a posypte tymiánem. Dejte péci do trouby do zlatova. Na talíř nachystejte lehký salát z rukoly, kterou promnete 4 sherry rajčátky, osolíte, opepříte, přidáte lžičku olivového oleje a lžičku octu. Na salátek položte porci kapra, nezapomeňte na plátek nasucho opečeného toastu a nebo pokud vám zbyly krutonky z rybí polévky, použijte je.
26.12. DRUHÝ SVÁTEK VÁNOČNÍ
O druhém svátku vánočním už více přebírejte řízení, ale ani tak to neznamená, že byste přišli o všechny ty laskominky!
snídaně – štola a nebo jiné cukroví + zakysaný mléčný nápoj
přesnídávka – liči na misku, pokud použijete kompot, tak 2/3 misky
oběd – zde již nedojídejte salát, to ať udělá někdo jiný😉, ale připravte si na oběd tuto lahůdku:
Krůtí prsíčka s mandlemi O
Krůtí prsa (100 g) nakrájejte na tenké plátky, osolte, přidejte škrob, vejce a nechte 30 minut odležet. Na jedné lžíci oleje (10 g) opečte prsa, 50 g cibule, 50 g pórku a 50 g drůbeží šunky. Přidejte 10 g mandlí a zalijte zálivkou. Zálivku připravíte následovně: Smíchejte 1 lžíci sójové omáčky (10 g), 1 lžíci vína (10 g), ½ lžičky cukru (2 g), zázvor, 1 lžíci koňaku (10 g), 1/2 lžičky škrobu (2 g) + rýže
a zase jako tečku po obědě – pár kousků cukroví
svačina – ledový salát – pokud jste v těchto dnech na návštěvě, vezměte si s sebou rajčatový nápoj a 200-250 ml si vypijte.
Pokud vás bude někdo nutit do cukroví, řekněte, že si ho rádi dáte k snídani, zda vám ho dají s sebou, jinak ho již odmítejte.
večeře – Salát ze syrového celeru – budete se divit, jak může celer chutnat!
80 – 100 g celeru, 1 lžíce oleje (10 g), 1 natvrdo uvařené vejce, 6 oliv v kořeněném nálevu, 1 lžíce vinného octa (10 g), sůl, mletý pepř. Syrový celer dobře omyjte, oloupejte, nastrouhejte na hrubším struhadle, vložte do salátové mísy, pokapejte olejem a nechte asi 1 hodinu v chladu. Potom přidejte vařené vejce nakrájené na plátky, odpeckované olivy, ocet, sůl, pepř a vše dobře promíchejte + 2 rajčata + půl rohlíku
27.12. Zeleninovorybí den
Ve středu je již všední den a zde hypothalamu vůbec neustupujte!
Od rána použijte tento Zeleninovorybí den, který vrací váhu po akci na tu před akcí z největší části a pak si během těch pár všedních dní dotáhnete zbytek nárůstu ze Štědrého dne a vše bude v pořádku.
snídaně – 1 ks celozrnného pečiva (sójový rohlík je ale už moc, spíše kornspitz nebo tato velikost – zase všichni ale dle své misky) + 3 plátky šunky + čaj
přesnídávka – citrusový plod – 1 větší pomeranč nebo 3 – 4 mandarinky nebo grep (nebo půl pomela)
oběd – pečená, dušená, vařená ryba, ale ne smažená + 2 brambory
svačina – 1 velká paprika
navečer – zavináče do 150g + 15 cm okurky
Tento den buďte velmi ostražití, aby vás nepřelstil a dodržte jídelníček přesně. Pokud má někdo mléčnou svačinu, tu si tam ponechá.
28.12. VŠEDNÍ DEN
29.12. VŠEDNÍ DEN
30.12. VŠEDNÍ DEN
Následuje pár pracovních dní a v nich se velmi striktně držte svého rozpisu a nedovolujte hypothalamu, aby zneužíval to velké množství jídla okolo Vás!
Nemějte nic venku loženého, cukroví mějte pod skleněným poklopem, když ho chcete mít vystavené, ale používejte ho na snídani, a dejme tomu jako doladění oběda, ale rozhodně NE mezi jídly! Toto pořád platí – najíst se a nechat žaludek pracovat.
31.12. SILVESTR
A přichází Silvestr!
Toto je nejobtížnější den z celých svátků a také nadělá nejvíce paseky. Zobání a alkohol! To, co se drželo zuby nehty, zde dostane velkou ránu, protože jak hypothalamus vidí to velké množství jídla, tak jej také chce!
Snažte se to na rautech a dalších velkých občerstveních dělat tak, že hypothalamus přinutíte k práci. Jak? Snadno!
Vnitřní mozek vidí všechno to jídlo! A když ho vidí, tak ho taky chce, v tom je ten problém.
Když vy ho nedáte, tak přes amygdalu, přes pocit lítosti nad nesnědeným jídlem, zadrží v těle vodu a stejně je tam navýšení.
Tak je lepší to zase udělat oklikou.
Jakmile vidí všechno to jídlo, tak mu řeknete – ano, samozřejmě, že ti tady něco dám, ale donutíte ho, aby vybral nejžádanější jídlo!!!
Jak?
Tak, že rozeberete ten raut „na píseček“!
Hodnotíte jednotlivé suroviny jako zrnka písku a odmetete je, když na ně nebude chuť. Postupuji: hm, hm, řízečky, ale vypadají nějak oschle a zítra (pozítří, kdykoli) si doma mohu udělat čerstvé.
Co tady máme dále? – zeleninový salát, to jíme pořád, to není zajímavé.
Pečené kuřecí, to jíme pořád, to není zajímavé.
Postupuji dále, budou tam nějaké krájené šunky – ta vypadá dobře, ta vypadá dobře a je tady hovězí naložené, to vypadá vyloženě dobře a zaznamenáváte, co je na tom rautu zajímavé a nutíte hypothalamus, aby hodnotil, zda a jak velkou na to má chuť.
Pak tam budou třeba na špízu krevetky, které se tak často nevyskytují, ale vyskočí u nich chuť (samozřejmě, člověku, který má fobii z mořských plodů, tak asi ne, ale přesto se do toho neplést😉) a zase je poměřím s ostatními surovinami.
A takto to surovinu po surovině zhodnotíte a uvidíte, že z toho velikého rautu zbydou jedna, dvě velice žádané suroviny a i když budou proti pokynu, tak je sníte. Ty, co jste nevybrali, tak v nejbližším možném čase pokryjete a do jídelníčku vsadíte.
O nic nesmíte přicházet, protože když to uděláte, tak vznikne pocit lítosti nad nesnědeným jídlem (i když vy ho necítíte!) a už přes něj zadrží vodu v těle a nebo si je sečte, když jich je více a vrazí vám je v nestřežené chvíli a neubráníte se proti nevhodnému jídlu v nevhodném čase!
Takže nedělat, hypothalamus zapřáhnout a pěkně to řídit!😀
K silvestrovským oslavám patří alkohol. Zase není třeba se mu úplně vyhýbat, ale zůstaňte u suchého bílého vína, to se nejlépe koriguje. Na doušek vína 3 doušky vody. To vám bude hezky čistit patro a víno si opravdu vychutnáte.
Pokud dáváte přednost šampaňskému a proseccu, tak počítejte s větším nárůstem hmotnosti a hůře se to koriguje.
Ale zase! Silvestr je zvláštní den, takže si jej užijte podle svých zvyklostí a radujte se s přáteli. Následky dáme do pořádku, to se nebojte.
1.1. NOVÝ ROK
Zde to ale ještě nebude. Proč? Protože zase máte v rodině zvyky, které ctíte. Někdo obědvá čočku nebo čočkovou polévku, dojídají se dobroty z oslavy. Zeleninovorybí den by vám zde hypothalamus ani nedovolil použít a neproběhlo by to správně.
Takže zase naopak. Využiji všechny laskominy, dám je na správná místa v jídelníčku a co zbývá a nedá se sníst, uložíte do mrazícího boxu a bude to k použití ve vhodnější chvíli.
Pokud budete 1.1.2024 spát déle, tak naskočte do jídla, do kterého se probudíte. Nic se nedohání, nic se neposunuje. Klidně začněte obědem a složte ho ze všech lahůdek, které ze silvestrovské noci zbyly, ať si to dostatečně užijete a nic nevyhodíte.
Pokud byste šli na Novoroční pochod, pak večer nezapomeňte na diuretický čaj a druhý den jej vypijte 3x.
2.1. VŠEDNÍ DEN NOVÉHO ROKU
Zde je ten okamžik, kdy musíte použít svou vůli a emoci. Ale máte na pomoc ten běžný režim. Hypothalamu řekněte: „Je všední den, zařádil sis, to si spravíš!“
A nekompromisně znovu Zeleninovorybí den!
Ten z největší části srovná navýšenou hmotnost k normálu, během pár dní si stáhnete zbytek a pokračujete v redukci nadváhy až tam, kam váha vašeho těla patří.
Přejeme Vám krásné Vánoce,
vše nejlepší v novém roce 2024
a
brzké dosažení hlídacího kila!
Vaše nutriční terapeutky
Ivana Veškrnová
Kateřina Marksová
Lenka Náměstková
Martina Hloušková
Soňa Vojtíšková
Šárka Drábková